ΣΟΥΦΛΙΩΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ

 

Free WebSites Counters
Visit Counter 

users online  

Free WebSites Counters
Μοναδικοί επισκέπτες
Visit Counter  

 

ΑΡΧΙΚΗ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΒΙΝΤΕΟ
ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Οι λέξεις και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνταν στο Σουφλί στην καθομιλουμένη λαϊκή γλώσσα, γνωστά σαν Σουφλιώτικο γλωσσικό ιδίωμα  που επέζησαν μέχρι πρόσφατα, λέξεις με αρχαιοελληνική προέλευση αλλά και μίξη από λαούς που πέρασαν από την περιοχή μας (Τούρκοι, Βούλγαροι, Φράγκοι), τείνουν να εξαφανιστούν και να αφανιστούν αν και μιλιούνταν επί εκατοντάδες χρόνια. Σαν λόγους μπορούμε να αναφέρουμε την αλλαγή στη δομή της παραδοσιακής κοινωνίας, την καθιέρωση της νέας Ελληνικής γλώσσας μέσω της γενίκευσης της εκπαίδευσης, της τηλεόρασης, των Μ.Μ.Ε. και της αστυφιλίας. Η γλώσσα φυσικά σύμφωνα με τους γλωσσολόγους αλλάζει ως επιτακτική ανάγκη της καθημερινότητας.
Οι ξεχασμένες αυτές λέξεις είναι το όχημα που μας κάνει να νιώθουμε ένα με τα χρώματα, τις μυρωδιές, τις εικόνες και την ομορφιά του τόπου που μας γέννησε, το όμορφο Σουφλί μας. Πόσες φορές δεν πλημύρισε μέσα μας ένα αίσθημα ανάμνησης και νοσταλγίας, όταν σε ανύποπτο χρόνο ακούγαμε μια λέξη ή μια φράση που μας θύμιζε το Σουφλί;
Για να μην αποκοπούμε από τις ρίζες της παράδοσης, για να θυμηθούμε οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νέοι το γλωσσικό μας ιδίωμα που δεν έχει μεγάλες διαφορές από την υπόλοιπη Θράκη, αλλά έχει τα δικά του γνωρίσματα και για να καταγραφούν και διασωθούν ξεχασμένες λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, καταγράφονται φωνητικά λέξεις, φράσεις και γενικότερα "μασάλια". Το Σουφλιώτικο γλωσσικό ιδίωμα αποτελεί στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού μας και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε από την επερχόμενη λήθη.
Όλη η γλώσσα μας είναι ενιαία και πρέπει να χρησιμοποιούμε τον πλούτο της από παντού, με τον όρο να προσαρμόζονται αυτά τα στοιχεία που παίρνουμε στη μορφολογία της νεοελληνικής γλώσσας. Χρέος μας λοιπόν είναι να καλλιεργήσουμε και να διδαχθούμε σε βάθος τη νεοελληνική μας γλώσσα και να τη διαδώσουμε προς τα έξω με τον πολιτισμό που να έχει τη δική μας σφραγίδα.

Φυλλαρίδης Νίκος γυμναστής καθηγητής.

 




Καταγράφονται φωνητικά πάνω από 1000 λέξεις. Στήριγμα στην προσπάθειά μου αυτή στάθηκαν το "ΣΟΥΦΛΙΩΤΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ" του κ. Αριστείδη Α. Χριστοφόρου, το "ΣΟΥΦΛΙΩΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ" της εταιρείας "ΘΕΣΜΟΣ", οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΦΛΙΩΤΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ του μοναχού Κυρανούδη Παναγιώτη φιλόλογου-γλωσσολόγου (Κοσμάς Σιμωνοπετρίτης), τα λαογραφικά του δάσκαλου Παπασταματίου-Μπαμπαλίτη Χρήστου, μια σειρά από Σουφλιώτικες λέξεις που μου έστειλε η κ. Άννα Σερέτη και η φυσική μου παρουσία στο Σουφλί μας με όλα τα ακούσματα από το 1951 μέχρι το 1969. Γενάρης του 2013.

 


Φωνητικό Σουφλιώτικο γλωσσικό ιδίωμα 1

Φωνητικό Σουφλιώτικο γλωσσικό ιδίωμα 2

Φωνητικό Σουφλιώτικο γλωσσικό ιδίωμα 3

Φωνητικό Σουφλιώτικο γλωσσικό ιδίωμα 4

Φωνητικό Σουφλιώτικο γλωσσικό ιδίωμα 5

Φωνητικό Σουφλιώτικο γλωσσικό ιδίωμα 6

Φωνητικό Σουφλιώτικο γλωσσικό ιδίωμα 7

Φωνητικό Σουφλιώτικο γλωσσικό ιδίωμα 8

Φωνητικό Σουφλιώτικο γλωσσικό ιδίωμα 9

Φωνητικό Σουφλιώτικο γλωσσικό ιδίωμα 10